22 november 2016

5 böcker som utspelar sig i Barcelona

Jag är ett stort fan av staden Barcelona (och fotbollsklubben) så jag tänkte leta upp några böcker jag vill läsa som utspelar sig i Barcelona.
(Beskrivningarna är tagna från Adlibris).

Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones
Vi befinner oss i det medeltida Barcelona - en stad i förändring: en stad vars invånare lever med inkvisitionen, pesten, krig och byggandet av folkets katedral. Vi följer den unge Arnau Estanyol på flykt från ett liv i fattigdom och hans klättring till samhällets topp.
Adlibris    Bokus






Staden utan tid av Enrique Moriel
Staden utan tid är en storslagen äventyrsroman där den traditionella kampen mellan gott och ont framträder i ett nytt ljus. Marta Vives, en ung biträdande justitieminister, utreder de mystiska omständigheterna kring en högt uppsatt mans plötsliga död. Ju mörkare delar av staden spåren tar henne till, desto obehagligare blir sanningen bakom dödsfallet och hennes egen familj. Det är ett enastående porträtt av Barcelonas utkanter.

Adlibris    Bokus


Diamanttorget av Mercé Rodoreda
Den unga och fattiga flickan Natàlia arbetar som butiksbiträde i 30-talets Barcelona när hon på en utom­husbal på Diamanttorget träffar snickaren och drömmaren Quimet. De förälskar sig, gifter sig och får barn. Men parets tillvaro trasas snart sönder när inbördeskriget bryter ut och Quimet, som är en rastlös själ och politiskt engagerad, ger sig ut i fält.
Natàlia och barnen blir ensamma kvar i ett alltmer sargat och av nöd präglat Barcelona. Enkelt och gripande berättar hon om vardagslivet: om rädslan och hungern, fattigdomen och uthärdandet.

Adlibris    Bokus

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón
Daniel Sempere är 10 år när hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Där finner han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Juliàn Carax, läser den under en natt och blir fullkomligt besatt av den och av dess mystiske författare. Sökandet efter svaren på alla gåtor som omger boken och dess författare kommer att prägla Daniels liv för all framtid. 
Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Juliàn Carax? Varför bevakar den sadistiske kommissarien Fumero varje steg Daniel tar? Varför börjar Daniels eget liv alltmer påminna om Juliàn Carax?
När Daniel till slut finner både kärleken och svaren på alla gåtor har läsaren fått ta del av en totalt uppslukande berättelse, lika gäckande gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiska gatunätet i Barcelonas gamla stad.
Adlibris    Bokus


Marina av Carlos Ruiz Zafón
I maj 1980 försvinner plötsligt femtonårige Óscar från sin internatskola i Barcelona. Under sju dagar och sju nätter vet ingen var han är.
Allt börjar hösten dessförinnan, när Óscar smyger in i ett övergivet hus och hittar en gammal klocka som tar honom tillbaka i tiden. I huset träffar han också Marina och hennes far, som båda bär på en tragisk hemlighet. Marina tar med Óscar till den närliggande kyrkogården, där något märkligt sker en gång i månaden, den fjärde söndagen klockan tio på morgonen. En beslöjad kvinna kliver ner från en hästdroska, lägger en ros vid en namnlös gravsten och stannar endast en liten stund innan hon försvinner.
En dag bestämmer Marina och Óscar sig för att följa efter den hemlighetsfulla damen. Hon beger sig ner i djupet av stadens underjordiska labyrint. Där börjar deras äventyr.


Adlibris    Bokus

2 kommentarer:

  1. intressant lista

    SvaraRadera
  2. Carlos Ruiz Zafón är mästerlig! Vill bara ha mer och mer av honom

    SvaraRadera